Tips voor een geslaagde smartphone foto

 

Get professional met deze tips voor een geslaagde smartphone foto

Bij het Stampix-team staan er gemiddeld 5.000 foto’s op onze smartphone en maandelijks worden duizenden foto’s afgeprint met onze app. Familieshoots, avondjes uit, zomermomenten, trouwfoto’s, dierenkiekjes,... Eén voor één mooie herinneringen die we vastleggen om nooit verloren te laten gaan. Redenen genoeg om een geslaagde foto te nemen. Maar hoe begin je daaraan? We geven je enkele tips & trics om alvast de perfecte stampixfoto te maken.

 

handige tips and tricks 

 

1. Schakel de HDR-functie van je gsm in

Deze functie zorgt er namelijk voor dat je camera meerdere foto’s neemt en deze samenvoegt tot één beeld, wat de details en kwaliteit versterkt.  

©Pexels

©Pexels

 

2. Focus op het belangrijkste in het beeld: het onderwerp

Dit kan zowel een persoon als een voorwerp zijn. Zorg er steeds voor dat je de foto op ooghoogte neemt en probeer het persoonlijk te houden door je gevoel in de foto vast te leggen. Je kan er wat mee experimenteren en diepte gaan creëren in je foto door de  focus vast te leggen op een dichtbijzijnd onderwerp. Daardoor wordt de achtergrond wazig en creëer je dat dieptegevoel dat zorgt voor een professioneel ogend beeld. Richt je op de essentie van de foto en zorg ervoor dat er zich geen storende zaken in bevinden. Dit doe je best door zo dicht mogelijk bij het onderwerp van de foto te gaan staan.

©Marieke Vanloocke

©Marieke Vanloocke

 

3. Zorg voor de juiste kadrering

Snijd geen tenen of vingers af, je mag wel je mes zetten vanaf de knie ??  Een goede tip om niet te veel uit te knippen is door de regel van 3 toe te passen. Dit doe je door het oppervlak in negen gelijke vlakken te verdelen en het onderwerp op één van de snijlijnen te plaatsen.

©Karen Meyvaert

 

©Karen Meyvaert

 

4. Welke achtergrond kies je? 

Zorg dat je de juiste belichting te pakken hebt. Vermijd zowel schaduw als overbelichting in het gezicht. Kies voor contrast in de foto, maar ga tegenlicht uit de weg (‘s ochtends en ‘s avonds). Door het contrast te veranderen ga je simpelweg je foto lichter/donkerder maken. Wil je je foto lichter maken, dan tracht je de kleurwaarden te verhogen. Voor een donkerdere foto doe je uiteraard het omgekeerde! Je zult natuurlijk zelf wel opmerken of je foto donkerder of lichter wordt bij het regelen van de schuifregelaar!

©Pexels

©Pexels

 

Maak je foto dynamisch door deze te nemen daar waar er beweging is op de achtergrond, maar vermijd palen en draden. Pik er best een eenvoudige achtergrond uit voor het beste resultaat. Neem je foto ook steeds wat wat groter, al wat te veel is kan er later nog af!

©naomi goossens

 

5. Hoe trek je best een landschapsfoto?

Op reis trekt iedereen al wel eens een foto van het mooie landschap, of dit nu van dichtbij is of veraf. De key daartegen is om slechts ⅓ van je foto te focussen op het landschap. Hoe vul je de rest dan op? Door er een persoon bij te betrekken die je links onderaan de foto plaatst.

©Karen Meyvaert

©Karen Meyvaert

 

6. Hoe krijg je de zonsondergang op foto?

Speel met je saturatie en de witbalans en durf het eens het wat donkerder in te stellen. Oké, maar wat is het eigenlijk? Wel in mensentaal betekent dit dat je je foto's wat levendiger maakt qua kleuren. Bij een lage saturatie zien je foto's eerder grauw en flets. Je moet wel oppassen dat je er niet in overdrijft, anders zullen je foto's er al snel heel onrealistisch uitzien!

En dan nu over naar de witbalans. Je hebt vast en zeker al wel gemerkt dat als je een foto maakt in huis als de lampen branden, er een gele gloed over de foto's hangt. Hetzelfde geldt ook voor als je een foto trekt in de schaduw op een zonnige dag, deze ogen eerder blauw. De witbalans zorgt ervoor de kleuren van je foto neutraler zullen worden en dus natuurlijker ogen. Probeer het eens uit, want je zal wellicht verbaasd staan van het resultaat!

©Marieke Vanloocke

©Marieke Vanloocke

 

7. Neem een foto vanuit een uniek perspectief

Klim desnoods in de nek van je geliefde, ga op de grond liggen of kruip in een boom. Deze fotografen hebben er alvast veel voor over! Los daarvan helpt het om voor eenvoud te kiezen. Kies voor slechts één voorwerp op de foto of zet er een zwart-wit filter op. Betrek er wel symmetrie en patronen in, want deze zorgen voor meer dynamiek in je foto.

©Patti Ghillebert

©Patti Ghillebert

 

©marieke vanloocke

 

8. Speel met filters

Er bestaan heel wat bewerkingsprogramma’s met vele filters. Zoek het niet te ver: op instagram en op je eigen smartphone vind je er al een heleboel terug! Durf er mee te experimenteren, maar hou één bepaalde stijl aan zodat er een samenhang zit tussen je foto’s. Dat trekt mensen meer aan! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar dit Instagramaccount.

©Lise Desmet

 ©Lise desmet

 

Ziezo, nu kan je net dat tikkeltje professioneler te werk gaan en het meeste uit je foto’s halen voor die volgende print! Maar onze belangrijkste tip is en blijft genieten van het moment! Ga jij deze tips de volgende keer toepassen, of heb je zelf nog goede fotografische tips? Deel ze met ons in de reacties op Facebook!

 

Posted October 2017